İnternetYazılım

İnternette gizliliğin yolları

Android aletinizdeki verileri ve saklılığınızı, “destur arsızı” uygulamalardan ve fazlasından savunun

Cep telefonunuza neleri kaydettiğinizi düşünün. E-posta adresleri, iletişim halinde olduğunuz insanların cep telefonu numaraları, anımsadıcılar, toplantılarınız ve hem de kredi kartı numaralarımızı cep telefonlarımız ile paylaşıyoruz. Bunun üstüne bir de akıllı telefonlarımız daimi konumumuzu izliyor ve saklılıktan söz etmemiz olanaksız bir hal alıyor.
Ancak saklılığınızı savunmanızın elbette bir kaç yolu var. İşte verilerinizi ve saklılığınızı savunmanız için uygulamanız şart olan 5 adım.

1- Uygulamalarınızı yönetin
Android aletlerde en çok karşılaştığımız ikaz bir uygulama kurarken karşımıza çıkan “Bilgi İzin Sistemi” Google Play’den uygulama indirirken beliriyor. Şayet bu desturları kabul etmezseniz uygulama aletinize kurulamıyor. Ne yazık ki bu sistem kullanıcının üstüne çok yük bindiriyor.

Uygulamaların hangi bilgilere ulaşabildiğini görebileceğiniz bir kaç yol var. Bunlarda bir tanesi de BitDefender’ın fiyatsız olarak Android ve iOS aletlere sunduğu Clueful yazılımı. Bu yazılım telefonunuzda yüklü olan uygulamaların desturlarını tarayarak güvenlik düzeylerine göre kategorilere ayırmaya yarıyor.

2) Kendinizi internette savunun
Her ne kadar sosyal medyada paylaştığınız muhtevaları yalnızca güvendiğiniz kişilere yapsanız da paylaştığınız şahsi bilgileri en düşük düzeyde tutmalısınız. Paylaştığınız bir resim olsa dahi dikkat faktörüz şart olan ehemmiyetli bir teferruat var.
Her resimde EXIF isimi verilen bir alt dosya bulunur. Bu EXIF dosyasında resmin hangi makinayla, kaç ISO veya diyafram açıklığı ile çekildiği gibi bilgiler bulunur. Şayet resimi bir akıllı telefon veyahut GPS destekli bir resim makinesi ile çekmişseniz, bu EXIF dosyasına resmin çekildiği apsis dahi ilave ediyor. Bu EXIF dosyalarından kurtulmak için çeşitli programlardan istifade edebilirsiniz.

3)  İletişiminizi kontrol edin
SMS iletilerinizi TextSecure uygulaması ile kriptolayabilirsiniz ve kriptolanmış SMS’lerinizi akıllı aletinizde depolayabilirsiniz. Şifrelenmiş iletileri göndermeniz için karşı tarafında TextSecure uygulamasını kullanması gerekiyor, ters taktirde kriptolanmamış iletisi alıyor.

İletisi göndermeden önce alıcı taraf ile güvenli bir irtibat kurmanız gerekiyor. Bunun için de anahtarlarınızı birbirinizle paylaşmanız koşul. TextSecure uygulaması alıcıya öncelikle kendi anahtarınızı gönderiyor, şayet karşı tarafta size anahtarını gönderirse o andan itibaren kriptolanmış bir şekilde güvenle iletileşebiliyorsunuz

4)  Aletinizi savunun
Telefonunuzun başkasının eline geçmesinden mi korkuyorsunuz? Bunu engellemenin en tesirli yolu yaygın olarak kullanılan kilit ekranları, peki biraz daha güvenli uygulamalara göz atamaya ne dersiniz?

Screen Locker uygulaması aletinizin ekranını tamamiyle donduruyor. Hiç bir dokunmanıza reaksiyon vermeyen telefon, sizin belirlediğiniz güvenlik desenini girmeden açılmıyor.
Privacy Master Free uygulaması ise uygulamaları kitliyor ve siz şifreyi girene kadar açılmıyor. Uygulama ayni vakitte görev yöneticisini ve USB bağlantılarını da engelleyebiliyor.

5- Verilerinizi şifreleyin
Şifrelemek en yaygın ve başarılı güvenlik yolu. Doğru şifre çözüm anahtarları olmadan aşılması çok zor olan şifreleri verilerinizi savunmak için de kullanabilirsiniz.

Android’in standart şifreleme servisini kullanmak istiyorsanız Sistem Ayarları>Güvenlik>Şifreleme yolunu izleyebilirsiniz. Android sistemi bu PIN kodunu, tüm sistemde şifre çözme anahtarı olarak kullanıyor. Şifrelemeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz vakit her açılışta Android aletiniz size şifre soracaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir