İnternetYazılım

Twitter’a Türkçe destek geliyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Müessesesi (BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU) Başkanı Tayfun Acarer ve beraberindeki kurul, Twitter Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kamu Siyasetleri Direktörü Sinead McSweeney başkanlığındaki heyet ile İrlanda’nın başkenti Dublin’de bir araya geldi.

Acarer, müzakere sonrasında Dublin’de gerçekleştirilen görüşmenin “çok pozitif geçtiğini” söyledi. Acarer, görüşme konularının mevcut işbirliğinin güçlendirilmesi, karşılıklı talep ve tekliflerin ele alınması, Twitter’dan tehdit ve şahsi hakların ihlali, mahkeme kararlarının uygulanması sürecinde ortaya çıkan meseleler gibi başlıklardan oluştuğunu dile getirdi. Görüşmede ele alınan konular arasında büro açılması konusu da gündeme geldi.

İlki 14 Nisan’da Ankara’da yapılan toplantının Dublin’deki ikinci turunda en somut gelişme, “Türkçe canlı destek hattının kısa müddet içinde devreye gireceğinin” dile getirilmesi oldu. Atılacak adıma göre Twitter’ın, bundan böyle rastgele bir yakıntısı olan veyahut sıkıntı yaşayan kullancılara destek olmak ve meselelerini gidermek yerine Türkçe canlı destek hattı kurulması kararlaştırıldı. Buna göre Twitter, Türkiye’de herhangi bir kullanıcının kişilik hak ihlali ya da tehdit gibi bir konuda canlı destek hattı ile iletişime geçerek yakıntıda bulunması vaziyetinde konuyu acelelikle inceleyip, gerektiğinde mahkeme kararı olmaksızın meselenin çözümünü kendisi gerçekleştirecek.

“İSTENİLEN, MAHKEME KARARLARININ YERİNE GETİRİLMESİ”
Türkiye ‘nin internetin en hızlı geliştiği ülkelerden olduğunu ifade eden Acarer, sosyal medyanın Avrupa’da en çok kullanıldığı ülkenin İngiltere’den sonra Türkiye olduğunu kaydetti. İnternetteki hızlı değişimin  beraberinde kimi
sıkıntıları getirdiğine dikkati çeken Acarer, tüm ülkelerde değişik sıkıntıların başgösterdiğini vurguladı.

İnterneti kullanmanın yalnızca sosyal medyayı kullanma mananına gelmediğini, ikisinin de farklı olduklarını ifade eden Acarer, bu görüşmeyle daha önce büyük meselelere sebep olan iletişim kopukluğunun tamamiyle ortadan kaldırıldığı ve önyargıların da yıkıldığı dile getirildi.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU Başkanı Acarer, Türkiye’de Twitter kullanıcılarıyla alakalı mahkemelerin aldığı kararların ivedilikle uygulanabilmesi adına kendilerinin bu kararları İngilizceye çevirttiklerini ve Twitter’a bu şekilde gönderdiklerini hatırlarak, bu gibi vaziyetlerin yüzde 70’inin çözüldüğünü anlattı.

Tayfun Acarer, sosyal medyada yasaklama ya da mani olarak nitelenen olayların tamamının mahkeme kararı olduğunun vurgulayarak, “Twitter’dan istenenlerin tamamamı mahkeme kararı. Şahsi olarak, müessese olarak istediğimiz bürokrasinin aldığı kararklar değil, BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU Heyeti’nun bir kararı değil bu. Tüm beklentimiz, mahkeme kararlarına saygı. Youtube’dan da beklentimiz budur” diye konuştu.

“İŞLENİLEN SUÇA İŞTİRAK EDİLİYOR”

Türkiye’nin ve Twitter’in ortada bulunan meseleleri çözme ile ilgili karşılıklı istem gösterdiğine işaret eden Acarer, “Bizim Dublin’e gelişimiz Türkiye’nin yaşanan meselelerin çözülmesi noktasındaki isteğin iradesini gösteriyor. Aynı talep ve çizginin twitter’da da bulunduğunu kolayca ifade edebiliriz. İletişim güçlenmesi hem bizim hem de twitter’dan destek verdiği bir süreç” dedi.

Ankara’daki ilk toplantıyla Twitter ile resmi temasın sağlandığını ve bu ikinci toplantıda ise teknik konulara girildiğini anlatan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU Başkanı Acarer, geçen süreçte mahkeme kararlarının ne kadar geç eriştiğini yada hiç erişmediğinin
görüldüğünü  ancak kurulan temaslar sayesinde tüm bu konudaki mahkeme
kararlarının artık daha hızlı bir biçimde Twitter’e iletildiğini aktardı.

Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Acarer, “Türkiye  vazgeçilecek bir ülke değil. 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Twitter’den kişilerin tehdit edilmesiyle alakalı olarakta, aslında tehdit varsa mahkeme kararı dahi gerekmez. İnsanların başına bir şey gelirse bunun hesabını kim verebilir? Tehdit edilen şahsın yaşantısı sıkıntıya sokuluyor. Mahkeme kararları uygulanmadığına işlenen bu suça ortak olunuyor” dedi.

“TWİTTER, MESELELERİN ÇÖZÜMÜ İLE İLGİLİ İSTEKLİ”

Acarer, Twitter’ın Türkiye’de büro açmasıyla alakalı kendi taleplerinin zati bilindiğini bunun da Twitter yöneticileriyle bir sefer daha paylaşıldığını dile getirdi. Acarer, bu konuda daha atılan somut bir adım olmadığına da dikkati çekerek, “Bu konuda bir gelişmenin olmasını istiyoruz. Somut bir şey söylenmedi.

Umuyorum önümüzdeki süreçte bu çözülebilr.  Türkiye’den en üst düzeyde geldik buraya. Politik iradenin bu konuyu çözme isteğini gösteriyor. Geliyoruz buraya uçaktan inip 3 saat toplantı yapıp hiç burada kalmadan Türkiye’ye geri dönüyoruz” diye konuştu.

Acarer, verilen mahkeme kararlarına saygı istediklerini ısrarla yineleyerek Twitter ile yapılan görüşmelerin gelecekte başka mecralarda yaşanabilecek sıkıntılar konusunda deneyim kazandırdığını kaydetti. Bugüne kadar Twitter’e gönderilen kararların yüzde 70’inin çözüldüğünü ifade eden Acarer, Twitter ile yapılan görüşmede Türkiye temsilcisinin de belirlendiğini aktardı.

Twitter yöneticilerini  “mevcut meselelerin çözümü konusunda istekli ve olumlu bir noktada gördüğünün” vurgulayan Tayfun Acarer, bu konuda gelecekten ümitli olduğunu belirtti.

19 Mayıs itibarıyla Türkiye’de Ulaşım Sağlayıcıları Birliği’nin kurulduğunu anımsadan Acarer, “Birliğin işlevi, görevi, mahkeme kararlarının ulaşım sağlayıcılarına iletilmesi. Heyetin yaptığı işin birlik tarafından yapılması mevzubahis. Ofis kiraladılar sistem temini yapıyorlar. Twitter konusunda yapı kurulduktan sonra bu yapıyı işler durumda bu birliğe devretmek istiyoruz. Biz niçin burdayız; mahkemem kararının uygulatılması için. Bu yapıyı devrederken çalışan bir mekanizmayı devretmek istiyoruz. Ulaşım Sağlayıcıları Birliği müstakil çalışacak” dedi.

Görüşmelere katılan BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU Heyet Azası Ömer Fatih Sayan da Twitter ile görüşmelerin rutin hale geldiğini ve işbirliğini geliştirme adına bu görüşmelerin karşılıklı olarak yapılmaya devam edeceğini bildirdi. Sayan, Twitter’daki toplantıda firmada çalışan Türklerle de bir araya geldiklerini dile getirerek, karşılamada ekranda Türk bayrağı üzerine Türkçe “Hoş Geldiniz” yazıldığını ve çok iyi karşılandıklarını kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir