Sağlık

Son nefesimizi verirken zihnimizde neler yaşanıyor?

Sinirbilimci Jimo Borjigin, "ölmenin yaşamın kaçınılmaz bir parçası" olmasına rağmen ölüm anında zihinde neler yaşandığı hakkında " hemen hemen hiçbir şey" bilinmediğini fark ettiğinde çok şaşırmış .

Borjigin, hemen hemen 10 yıl önce farelerin kafasındaki nörokimyasal deşarjlar hususunda deney yaparken iki farenin yaşamını yitirdiğini ve bu sayede tesadüfen kafalarının ölüm sürecini gözlemleyebildiğini anlatıyor .

BBC Mundo’ya konuşan Borjigin, " Farelerden bir tanesi aşırı miktarda serotonin boşalttı. Belki de halüsinasyon görüyordu?" diyor ve serotoninin halüsinasyonla ilişkilendirildiğine vurguluyor.

Psikolojik durumu düzenleyen bir hormon salgısı olan serotonini bu kadar yüksek düzeyde tespit etmek Borjigin’de şaşkınlık yarattı:

Ölümün anlamı

Borjigin, akademik çevrelerde kalp atışı durduğunda bir kişinin yaşamını yitirdiğinin söylüyor, ancak bu süreçte beyin yerine kalbe odaklanıldığını belirtiyor .

"Bilimsel anlayışa göre beyin fonksiyon göstermiyor gibi çünkü kişiden bir yanıt alınamıyor; konuşma yetisini kaybediyor, ayakta kalamıyor, oturamıyor "

Beynin fonksiyon gösterebilmesi için çok miktarda oksijene gereksinimi var . Eğer kalp kan dolaşımını sağlamazsa, oksijen de beyine gitmez .

Borjigin, " Dolayısıyla tüm dışsal belirtiler beynin artık çalışmadığına ya da en azından hiperaktif yerine hipoaktif olduğuna gösteriyor " diyor.

Beyin ‘ yüksek hızda’
Borjigin, ekibiyle birlikte 2013 yılında yaptığı fareler üzerinde bir çalışmada farelerin kalpleri durduktan sonra çeşitli sinir ileticilerinde yoğun aktivite gözlemlendiğini ifade ediyor :

"Serotonin 60 kat arttı mutluluk hissi veren bir kimyasal olan dopamin seviyesi 40 ila 60 kat çoğaldı. Uyanıklık hissi veren norepinefrin ise yaklaşık 100 kat arttı ."

Borjigin’e göre hayvanlar canlıyken bu kadar yüksek oranları tespit etmek olanaksız.

Ekip 2015 yılında ölmek üzere olan farelerin beyinleri üzerinde bir çalışma daha yürüttü:

"Her iki durumda da beyin çok aktif halde, hiperaktif bir durumdaydı."

Gama sinyalleri

Borjigin’in ekibi 2023 yılında, hayata tutunma ünitesine ve beyin faaliyetlerini ölçen cihazlara bağlı, ölmek üzere olan dört insan üzerinde bir çalışma gerçekleştirdi .

Ailelerinin kararıyla bu kişileri hayatta tutan solunum cihazları devreden çıkarıldı.

Bilim insanları cihazların kapatılmasının ardından hastalardan ikisinin beyninde yüksek düzeyde aktivite saptadı. Bu, bilişsel işlevin bir göstergesi .

Hastaların zihinlerinde en hızlı beyin dalgaları olan gama dalgaları da saptandı. Gama dalgaları karmaşık bilgi işleme ve hatırlama ile bağlantılı.

Hastalardan birinde beynin her iki tarafındaki temporal bölgelerde yüksek { aktivite gözlemlendi | hareketlilik gözlemlendi | aktivite

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir