İkinci el cep telefonunun tehlikeleri
Dev güvenlik şirketinin ortaya çıkarttığı çıplak fotoğraflar, ikinci el telefonlardaki ehemmiyetli bir tehlikeyi ortaya koyuyor.
Bir güvenlik firması, e-bay’de satılan kullanılmış akıllı telefonlardan bazılarını satın alarak yaptığı incelemede enteresan bir neticeye erişti.
Kullanıcıların, formatlayarak satışa sunduğu telefonları satın aldıktan sonra geri dönüştürme yazılımları ile telefonların belleğini çözümleme eden güvenlik firması, telefon fabrika ayarlarına döndürülüp formatlandığı için silinmiş olduğu sanılan çok sayıda resmin kolayca geri döndürülebildiğini görmüş. Bunların arasında telefonların daha önceki sahiplerine ait çok sayıda çıplak ve mahrem resim da bulunuyor. Dolayısıyla güvenlik firması, kullanıcıları telefonlarını satmadan önce, telefonun belleğini daha güvenlik yollarla silmeleri için uyarıyor.
Çek güvenlik firması Avast’ın ilginç araştırmasına göre, ikinci elde satılan telefonlardan firma 40 bin fotoğrafı geri döndürmeyi muvaffak oldu. Bunların 750’si kadın telefon kullanıcılarının kendilerini çıplak olarak çektiği selfie fotoğraflardan, 250’si erkek kullanıcıların çıplak fotoğraflarından oluşuyor. Avast 1500 aile fotoğrafının yanında 1000 kadar kayıtlı Google araması ve 750 adet de özel yazışma ve SMS ele geçirmiş.
Avast, dosyaları yalnızca silmenin onları sahiden yok etmediğinin altını çiziyor ve dosyaları sahiden yok etmek için üzerlerine başka dosyaların kayıt edilmesi gerektiğini anımsadıyor. Bunun için de özel, “güvenli silme” uygulamaları bulunuyor ve değişik standartlarda, bir dosyanın üzerine, 2-3-5 veya 10 sefer başka dosya yazarak, asıl dosyanın sahiden bir daha geri dönüştürülemeyecek şekilde silinmesini sağlıyor.