İnternet

Sosyal medya katılımcı demokrasinin yeni kalesi mi?

Günümüzde yönetim şekillerinin yüzleştiği en büyük problemlerin başında seçim barajından kaynaklanan temsil sorunu yer alıyor desek yanlış olmayacaktır. Üstelik, yüzde 10 ile dünyanın en yüksek seçim barajına sahip ülkemizde bu sorun daha da içinden çıkılmaz bir hal almış durumda. Neyse ki, Necati Şaşmaz’ın da ‘Gezi’ eylemleri hakkında yaptığı açıklamada vurguladığı gibi artık bizim de güzel teknolojilerimiz var, Twitter’ımız var! Yaşanan son olaylar da gösteriyor ki, sosyal paylaşım siteleri üzerinden taleplerini dile getiren halk, yasama ve yürütme sürecinde güçlü bir şekilde söz sahibi konumuna erişti.

SOSYAL AĞLAR DİNAMİK BİR TARTIŞMA ORTAMI SUNUYOR

Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Türkiye ‘deki seçim barajına takılan birçok siyasi parti ve ideoloji, mecliste kendine yer edinemiyor, dolayısıyla bu partilere oy veren birçok vatandaş da fiilen yönetimde temsil edilememiş oluyor. Ancak toplumun neredeyse tüm kesimlerinin yer aldığı sosyal paylaşım siteleri, tıpkı eski Roma’da olduğu gibi herkesin özgürce katılım gösterebileceği dinamik bir forum ortamı sağlıyor.

Kaldı ki Türkiye, sosyal medya kullanımında dünyanın dünyanın sayılı ülkelerinden birisi konumunda. 34 milyon Facebook ve 10 milyonu aşkın Twitter kullanıcısıyla, sosyal ağları bağrına basan Türkiye, artık bu siteleri yalnızca takipleşmek için değil, ülke yönetiminde söz sahibi olmak için de kullanıyor.

ALINAN KARARLARA TEPKİ SOSYAL MEDYADAN!

Peki, sosyal medya, hükümetlerin karar alma aşamasında ne gibi bir rol üstleniyor? Aslında son yaşanan olaylarda, başta Twitter olmak üzere bu tarz sosyal paylaşım sitelerinin gücüne bir kez daha şahit olduk. Halk memnun kalmadığı bir yasa tasarının geri çevrilmesi için veya yürütme organlarının aldığı bir karara tepkilerini göstermek için hep bu mecraları kullanma yoluna gittiler. Belirlenen spesifik hashtag’ler eşliğinde görüşlerini paylaşan sanal dünyanın gerçek vatandaşları, o kadar hızlı şekilde örgütlendiler ve seslerini duyurdular ki, karar alma organları da kalabalığın yükselen bu sesini duymazdan gelemedi çoğu zaman.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir