Sağlık

Ortak Şirket Kurma Sürecinde Önemli Noktalar

Tek başına iş yürütmekte zorlanan ya da yeterli finansmanı sağlamakta güçlük çeken bilgi, tecrübe, kaynak, enerji ve iş gücü olarak desteğe ihtiyaç duyan girişimciler iş ortağı arayabilir. Ancak, ortak şirket kurmak düşünüldüğünden daha dikkatli bir şekilde yapılması gereken bir işlemdir .

Ortak şirket kurma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz :

Yasal Anlaşmalar Yapın
Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri , anlaşmaların yasal olarak geçerli olmasıdır. Noter tasdikli olmayan hiçbir belgenin altına imza atılmaması gerekir . Ortaklıkta güven ilişkisi oldukça önemlidir. Taraflar arasında güvenin zamanla artması umulsa da , olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olmak gereklidir . Olası zararları önlemek için yasal güvenceye sahip olmalısınız . Kâr, zarar ve sermaye payları gibi unsurlar yasal belgelerle tanımlanmalıdır.

Görev ve Sorumluluklarınızı Belirleyin
Ortağınız ile birlikte kimin ne işlerle meşgul olacağını daha önceden mutlaka belirlemeniz gerekmektedir . Eğer ortağınız saha işlerinde daha başarılıysa, oraya yönlendirilmelidir . İşe koyulmadan önce bu planı belirlemek, iş sırasında yaşanacak karmaşaların önüne geçecektir .

Ortak Seçeceğiniz Kişiyi İyi Tanıyın
İşinizi ve yatırımınızı paylaşacağınız ortağı tanımanız gerekmektedir . Ortak şirket kurmak riskli olabilir . Bunu bir ortak ile yapmak riski daha da arttırmamalı, tam aksine azaltmalıdır . Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir . Hangi konularda başarılı olduğu, iş disiplinin nasıl olduğu ve daha önceki tecrübeleri oldukça önemli detaylardır .

Hedefleriniz Uyumlu Olmalı
Ortağınızla işe başlamadan evvel hedeflerinizi konuşmanız gerekmektedir . Hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefleriniz ortağınızın hedefleri ile uyumlu olmalıdır . Bundan dolayı ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi mutlaka konuşmalısınız . Bu konuşmanın ardından beklentileriniz uyumlu ise olumlu bir adım atmış olursunuz .

Şirket Bütçenizi Değerlendirin
Bütçeniz en önemli hususlardan biridir . Her hedefiniz şirket bütçenize uygun olmalıdır . Bütün dönemsel planlarınız bütçenize göre şekillenmelidir . Bunun için ortağınızla birlikte maliyet analizi yapmalısınız .

Şirket Gelişimini Değerlendirin
Ortağınızla belirlediğiniz hedeflerin ilerleyişini izleyin . Her toplantıda aylık ve haftalık raporlarınızı gözden geçirin . Bu raporlar şirketin durumu hakkında bilgi verecektir . Böylece ortağınızla beraber nasıl bir yol izlemeniz gerektiği de daha açık bir şekilde belli olacaktır .

Ortak Şirket Kurma Süreci
Limited şirket olarak ortak şirket kurmak için en az bir ve en fazla elli ortakla şirket kurabilirsiniz. Limited şirket sınıfına giren ortaklı şirket türleri, en az 10 bin TL’lik sermaye ile kurulmaktadır . Bu sermayenin yatırılması için 24 ay süre bulunmaktadır .

Halka açık ve daha fazla yatırımcıya olanak sağlayan anonim şirketler de oldukça popüler bir şirket türüdür. Anonim şirket kurmak için gereken 50 bin TL’nin %25’i peşin olarak şirket hesabında bloke edilmelidir. Geri kalan %75’lik tutar ise şirket kurulduktan sonraki 24 ay içerisinde yatırılmalıdır .

Synergia: Gizli Ortağınız
Ortak seçiminin işinizi nasıl etkileyebileceği konusunda herkes hemfikirdir. Yüzlerce girişimcinin verdiği geri bildirimlerde Synergia’nın gizli bir şirket ortağı gibi çalışarak işlerine nasıl bir katma değer kattığını bildirdikleri görülmüştür .

Şirket kurma ve yürütme aşamalarında da önemli püf noktalar vardır . Bu nedenle deneyimli ve güvenilir bir ekipten yardım almak önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir