Sağlık

Nasıl sinir bozucu bir “aptal” olursunuz?

Geçen hafta boyunca, karşı cinsini insan yerine koyamayan, gözlemlerken veya iletişim kurarken; işinden, sözünden, gözünden ve yüzünden çok, kendi meşrebine göre sair anatomik uzuvlarına dikkat kesilen – ve aslında yaşamımızda her yer ve mevkide olan – erkekleri konuştuk.

Azaptan huzura giden yol.

Bugün içimden sosyal sorumluluk çalışması yapmak geldi. Zaten vasıfsız olan gündemimizin daha da seviyesizleştiği bir haftadan sonra, birey olarak nasıl huzur bulacağınızın yollarını araştırdım ve araştırmamın sonuçlarını sizinle paylaşmaya karar verdim.

Bir. Daha ziyade sezgisel ve arzu temelli bir ruh halinde, dogma veya yetkeye tabiliği ağır basar şekilde, irrasyonel, doğrusal ya da mutlakçı düşünmüyorsanız; yaşamınızın yoğun bir sıkıntı içinde geçtiğini tahmin edebilirim.

İkinci yol. Eğer ki, karşılaştığı durumları algılayan, izlediği vakaların unsurlarını ayrıştırabilen, farklı sistemler arasındaki ilişkileri ve hiyerarşiyi gören, bu olayların arkasındaki gerçek güdüleri fark eden, amacı anlayan, bu vakalar ile ilgili soru sorabilen ve bu soruları sormak motivasyonuna da sahip olan biriyseniz; yukarıdaki tahminimden eminim diyebilirim.

Üçüncü yol. Gerçeklikten kopmuş, büyük resmi göremeyen biri olarak, küresel veya yerel olan ile empati kuramayan, kişisel farkındalığı az olan, geleceği düşünmeyen, karmaşık ilişkileri çözemeyen, eleştirel düşünceye tahammül edemeyen ve insanlığın fikri gelişimine katkısı olmayan bu coğrafyada, kendinize eziyet ettiğinizi söyleyebilirim.

Hatta, birinci ve ikinci cümleleri büyük ölçüde karşılayan birisi iseniz gününüzün, her alanına ve saatine yayılmış şekilde, sürekli bir azap içinde geçiyor olması da kuvvetle muhtemel.

Tahmin ediyorum ki, üçüncü cümledeki kişi olarak, bu azabınızı sürekli kılmak için; sosyal medyayı yoğun bir şekilde takip ediyor, akşam haberlerini kaçırmıyor, gece boyunca tartışma programlarını yüksek dozda kafein veya alkol alarak izliyor olmalısınız.

Diğer insanların bu dozu almadan nasıl yaşayabildiklerinin cevabı birinci cümlede saklı. Özellikle herhangi bir dogma veya yetkeye tabilik hali sizi bu maddeleri almak zorunluluğundan da kurtarır. Eğer böyle biri değilseniz ve diğerlerine gıpta ediyorsanız o zaman küçük bir rehbere ihtiyacınız var demektir.

Beş adımda aptallık.

Huzurlu bir aptal olmak sanıldığı kadar kolay bir şey değil. Ciddi bir çaba gerektirir. Bu yolda tutarlı olmak da önemlidir. Huzur yolundaki gayenize ulaşmak için bu çabayı göze alabileceğinizi düşünüyorum. İşte sizin için hazırladığım kısa liste. Tam olarak uyguladığınız sürece sizi huzurlu kılacaktır.

1. Kendi içinizde tutarlı olun.
Herhangi bir olayla ilgili en az inandırıcı açıklamaya odaklanın. Bu açıklamayı “referans bilgi” kabul edin. Her ne olursa olsun bu referansa tutkuyla bağlı kalın.
Zekanızı sınırlı şekilde ve tek bir amaç için kullanın. Karşılaştığınız tüm vakaları referans bilginiz ile ilişkilendirin, karmaşık bir ilişki tablosu kurgulayın ve bu şekilde açıklamaya çalışın.

2. Referans bilginizi çürütmeye yönelik farklı görüşleri reddedin.
Kesin ve inandırıcı ne tür bir kanıt sunulursa sunulsun, bu açıklamaya karşı çıkın. Bunu, oluşturduğunuz karmaşık ilişki tablosunun komplolar hanesine kaydedin.
Fikrinize karşı çıkanları kanıt gücüne göre sırasıyla kör cahil, okumuş cahil, daha fazla okumuş komplo teorisyeni; kanıt çok güçlü ise son aşamada vatan haini veya inanç düşmanı olarak ilan edin.

3. Doğrularınızı tartışmaya açmayın ve güçlü referanslar edinin.
Birinci maddedeki referans bilgiyi, sizden daha aptal ya da dogmatik birinin açıklamasıyla oluşturun.
Referans aptalınızı klasik medyanın fikirsiz yorumcularından seçmek en doğru yoldur. Bu şekilde aptallık referansınızın güçlü ve güvenilir olmasını sağlarsınız.

4. Elbette ki çoğalmaya çalışın, aptallığı yaygınlaştırın.
Ne yazık ki aptallığınızı bireysel olarak yaşamak, tatmin edici bir huzura ulaşmak için yeterli değildir. Aptallığın kitlesel bir tercih olması için küçük çaplı bir grup oluşturun.
Herhangi alanda olursanız olun, aptal olmayanların bu alanda yaşamasına müsaade etmeyin. Bu amaçla, yayılma ve yok etme aracı olarak sosyal medyayı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

5. Sürekli alıştırma yapın, aptallığınızı geliştirin ve test edin.
Unutmayın, aptallık ideolojiden bağımsız şekilde, siyasi yelpazenin her noktasında ve yaşamın her alanında rahatlıkla yaşanabilir.
Evde, işte, yolda trafikte dahi çeşitli aptallık testleri yapabilirsiniz. Sizin kadar aptal olmayı başaramayan kişiler size sinirlenmiyorsa, aptallığınız üzerinde biraz daha çalışabilirsiniz.

Haydi bugün kendinize bir iyilik yapın ve huzur yolunda ilk adımınızı atın. Başarınız size mevkib-i ikbâlde müstesna bir yer sağlayacaktır.

Bu da bir seçim tabi.

Aptal olmak veya olmamak bir seçim tabi ki. Her ikisinin de çaba gerektirdiği aşikar. Ancak sonuç olarak, huzur ve azap arasında bir seçim vardır. Huzurun cazibesi karşısında azap pek tercih edilecek bir şey değil. Doğada da durum böyle.

Doğada, her bir bireyin koşulsuz huzur bulduğu türleri sofistike canlılar olarak tanımlıyoruz. Bu durumda en sofistike canlılar karıncalar, arılar veya daha büyük olarak zebralar veya öküzlerdir.

Bu türlerde her bireyin, bireysel zekasından ödün vererek ve ortak zekaya koşulsuz uyarak, yaşam boyu huzurla yaşadığına şahit oluruz. Ölüm, huzuru bozmayan bir durum olduğu için pek de önem taşımaz. Bu canlılar ölene kadar huzurludur ve diğerlerinin ölümünü aynı huzurla izlemeye devam ederler.

Her canlı için yaşamın basit bir düzeni vardır. Aslında tercihinize göre iki basit dizge var. Birincisi huzur içinde yaşanan “Doğum>Ölüm>Mutlak Huzur/Azap” ve ikincisi azabı tercih ettiğiniz “Doğum>Azap>Ölüm>Mutlak Huzur/Azap”. Sizin tercihinizin hangisi olacağını bilemem. Umarım hangisini seçerseniz seçin, kendinizden razı olursunuz.

Aptal. Aslında eskilerin ses olarak daha tatmin edici ifadesi ile “ebleh”. Tavsiye etmesem de, bir aptalla tartışmaya girerseniz, aptal yerine “ebleh” ve davranışlarına “eblehce” demek daha doğru olur. Çünkü az okumuş dahi olsa size hemen karşılık veremeyecektir.

Kendiniz için de aynısını yapabilirsiniz. Aptal olmak yerine ebleh olmayı tercih ederek, armonik açıdan daha yumuşak bir geçiş yapabilirsiniz.

İlk alıştırmalarınız için size kısa bir liste vereyim:
– Her şeyi bildiğinize inanın
– Daha da iyisi, her şeyi tek bir bilgi ile açıklayabileceğinizi düşünün
– Kitap okumayın, her şeyi sosyal medyadan öğrenin
– Her konuda ve koşulda bilginize dair yüksek bir özgüvene sahip olun
– Dünyadaki tek memelinin inek olduğuna inanın
– Arkadaşlarınızı sadece kendi cinsinizden seçin
– Diğer bir cins ile normal bir ilişki kuramayacağınıza inanın
– Her yerde varlığınızı hisettirin
– Trafikte bol bol korna çalmayı ihmal etmeyin
– Kamusal alanlarda yüksek sesle konuşun
– Her koşulda en öncelikli kişinin siz olduğunu bilin, sıra beklemeyin
– Bol bol özçekim yapın, tüm filtreleri deneyin
– Küresel ısınmaya inanmayın
– Her türden çeşitliliğe kaşı çıkın
– Aslında hiçbir bilimsel gerçeğe inanmayın
– Liste devam eder.

Sağlıcakla kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir