Yenidoğan Sarılığı ve Tedavisi
Yenidoğan Sarılığı
Doğumdan itibaren ilk 28 gün yenidoğan dönemi olarak adlandırılır. Yenidoğan sarılığı bebeklerde görülme olasılığı çok fazladır. Genelde hastalık vücuda herhangi bir zarar vermeden kendiliğinden geçer.
Yenidoğan Sarılığı Neden Oluşur?
Kanda bilirubin denilen deriye sarı renk veren bir madde vardır. Bu madde kanda yükseldiği zaman deri sarı rengini alır. Doğumdan önce çocuğun bilirubini annenin karaciğeri tarafından temizlenir. Ama doğumdan sonra çocuğun karaciğeri tam gelişmediği için bu madde yükselmeye başlar.
Genelde yenidoğan sarılığı kendiliğinden geçse de çocuğu ilk 10 gün gözetim altında tutmak önemlidir. Çünkü bazen çok önemli hasarlara neden olabilmektedir. İlk 10 günden sonra bilirubin maddesinin vücut tarafından beyne geçmesine engel olduğu bilinmektedir.
Bu hastalığın oluşmasında diğer sebep ise kan uyuşmazlığıdır. Bu durumda alyuvarlar çok fazla bir biçimde parçalanır ve çok hızlı bir biçimde bilirubin meydana çıkar.
Diğer sebepler: Bebeğin yeterince anne sütü ile beslenememesi, şeker hastalıklı olan annelerin çocukları, idrar yolu enfeksiyonu, anne sütü sarılığı, doğuştan gelen bazı enzim hastalıkları.
Fizyolojik Sarılık
Fizyolojik sarılık doğumdan sonraki 2. gün başlar 3. ve 4. günler en yüksek seviyeye ulaşır. Daha sonrada giderek azalmaya başlar.
Sarılık Olduğunu Anlamak
Öncelikle yüz sarı hale gelir. Sonra gövde, kol ve bacak olarak dağılır. Ciltte sarı renge gün ışığında bastırarak daha belirgin hale getirilebilir. Eğer böyle bir durum görüyorsanız hemen doktorunuza başvurunuz.
Sarılığın şiddeti artarsa bebekte zeka geriliği, görmesinde bozukluk gibi durumlar ortaya çıkabilir. Eğer bilirubin şiddeti artıyorsa bebek çok fazla uyur ve az emer. Eğer beyni etkilendiyse tiz bir seste ağlar.
En çok tehlikede olan bebekler erken doğmuş olan bebek grubudur. Bunların dışında doğum yaparken kafa derisinde kan sızıntısı olanlar, ilk 24 saatte sarılığı tespit edilenler, emme sorunu olan bebekler, sarılığı 2 haftadan uzun süren bebekler, ondan önce doğan kardeşinin çok şiddetli sarılık geçirmiş olması.
Sarılık Tedavisi
Çoğunluğu kendi kendine düzelir. Eğer bilirubin seviyesi yüksekse bebek ışın tedavisi görür. Bu ışın bilirubini parçalayarak idrarla atılmasını sağlar. Bebeğe bu tedavinin zararı yoktur. Zarar görmesin diye gözleri kapatılır.